LarsCarlson.jpg

Lars Carlson oli taiteilija, joka rakasti tonttuja ja hän suunnittelikin merkittävän määrän tonttuja. 

Lars Carlson

  • Lars Carlson oli taiteilija, joka rakasti tonttuja. Hän omistautui elämänsä aikana piirtämään tonttuja joulukortteihin, joulukoristeisiin ja joulupaperiin. Hän suunnitteli merkittävän määrän tonttuja. Lars Carlsonia on joskus kutsuttu Jenny Nyströmin työn jatkajaksi. Hän piirsi monia joulu-, pääsiäis- ja onnittelukortteja 50 vuotta sitten, ja nämä ovat vieläkin tuotannossa. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut lasten kuvakirjoja sekä maalannut taustat piirrettyihin elokuviin. Hän työskenteli myös joitakin vuosia koristemaalaajana Rörstrandin posliinitehtaalla Ruotsin Lidköpingissä.

     

    Lars Carlson maalasi tonttunsa omalla tavallaan, pienikasvuiseksi ja laihaksi. Tontun oli tarkoitus olla kuin saduista tunnetut pienet mystiset ukkelit Taalainmetsissä; päällään harmaat ja vihreät vaatteet, suippokengät ja silmissä veikeä tuike.

    Taiteilija Lars Carlson (1921-2002) teki läheistä yhteistyötä Apilanlehden kanssa. Hän on ilahduttanut kaikkia meitä, jotka rakastamme herttaista tonttuposliinia. Hän suunnitteli kaikki Apilanlehden posliinitontut ja piirsi jouluastiastomme Perinnejoulun tonttuaiheet. Taiteilijana hän piti aina kiinni riippumattomuudestaan. Siksi onkin merkittävää, että Apilanlehti sai yksinoikeuden hänen tonttujensa käyttämiseen posliinissa. Perinnejoulu-astiasto on oivallinen esimerkki siitä, miten Lars Carlson kunnioitti pohjoismaisia perinteitä ja miten ilmeikkäästi ja elävästi hän osasi kuvata salaperäiset tontut.