BertilVallien.jpg

Bertil Vallien kuuluu maailman viiden johtavan lasimuotoilijan joukkoon. Hänen ansioluettelonsa on pitkä ja hän on saanut useita arvostettuja huomionosoituksia. 

Bertil Vallien

  • Bertil Vallien kuuluu maailman viiden johtavan lasimuotoilijan joukkoon. Hänen ansioluettelonsa on pitkä ja hän on saanut useita arvostettuja huomionosoituksia. Hän oli mm. ensimmäinen eurooppalainen, joka sai arvostetun Visionaries Award Museum of Art and Design -palkinnon New Yorkissa. Pari vuotta sitten hän sai Meksikon valtion jakaman lasitaiteen palkinnon.

    Bertil Vallien syntyi 1938 Ruotsin Sollentunassa seitsenlapsiseen perheeseen ja kasvoi uskonnollisesti vapaamielisessä kodissa. 1955 Bertil pääsi taidekoulun keramiikkalinjalle (Konstfackskolan) ja jatkoi sen jälkeen opintojaan kahden vuoden ajan taideteollisessa korkeakoulussa (Högre konstindustriella skolan). Siellä Bertil innostui keramiikkaveistoksista ja keramiikasta taiteen materiaalina sekä tuli valituksi etevimmäksi vuosikurssiltaan valmistuneista oppilaista. Taidekoulussa hän tapasi myös tulevan vaimonsa Ulrika Hydmanin.

    Menestykset seurasivat toisiaan. Hän hyväksyi Los Angelesissa sijaitsevan pienen keramiikkatehtaan tarjouksen ja kohosi pian tärkeään asemaan piirtämiensä uusien mallien ansiosta. 1962 hän voitti ensimmäisen palkinnon vuosittaisessa "Young Americans" -kilpailussa ja hänet nimettiin vuoden merkittävimmäksi nuoreksi taidekäsityöläiseksi.

    Ruotsiin paluustaan saakka Bertil on tehnyt yhteistyötä Smoolannissa sijaitsevan, Orrefors Kosta Boda Oy:hyn kuuluvan Åforsin lasiruukin kanssa. Sieltä käsin hän on jatkanut fantastisten lasiveistostensa luomista ja lumonnut yleisön niin täällä Pohjoismaissa kuin muuallakin maailmassa.