Viinilasit

Viinilasi voi tehdä tarjottavalle viinille hyvää tai hallaa. Oikeanlainen, ja oikean muotoinen, lasi saa viinin kukkimaan ja paljastamaan kaikki sävynsä, vahvistaen viinin olemusta. Viinilasin pitää olla mukava kädessä ja kaunis pöydässä ja suutuntuman pitää olla hyvä. Apilanlehdellä on suuri valikoima hienoja viinilaseja erilaisia viinejä ja tilanteita varten.

Viinilasin koko – onko sillä väliä?

Kyllä sillä on. Viinilasillinen voi oikeasta lasista tarjoiltuna saavuttaa täyden potentiaalinsa ja tarjota mahtavan makukokemuksen; siksi pitää pöytää katettaessa miettiä tarjottavaan viiniin sopivaa viinilasia. Viinilasin pitää olla sekä kaunis, että toimiva.

Jos tarjottava viini on punaista, se tarjoillaan yleensä suurista viinilaseista, siis valkoviinilaseja tilavammista laseista. Punaviinilasit on suunniteltu kiihdyttämään viinin hapettumista, joka taas tuo esille viinin aromit.

Jos tarjottava viini on valkoista, lasit ovat pienempiä, eli ne ovat tilavuudeltaan selvästi punaviinilaseja pienemmät. Tämä johtuu siitä, että valkoviinit yleensä tarjoillaan selvästi punaviiniä viileämpinä. Pienessä lasissa viini ei lämpene yhtä nopeasti kuin suuressa. Valkoviinit eivät liioin tarvitse tuuletusta saavuttaakseen täyden makupotentiaalinsa.

Mikä materiaali on paras?

Paras viinilasin materiaali on ohut ja väritön, koska se tuo esille nautittavan viinin värin ja maun. Viinilasit ovat yleensä kristallilasia tai muuta ohutta lasia. Sellaiset lasit näyttävät kauniilta pöydässä.

Erilaisia viinilaseja on valtava määrä. Erot eivät johdu pelkästään tarjottavan viinin väristä, vaan myös tyyliseikoista. On jalattomia viinilaseja, jalallisia viinilaseja, kirkkaita kristalliviinilaseja sekä värillisiä, esimerkiksi sinisiä tai mustia viinilaseja.

Viinilasien puhdistus ja hoito

● Puhdista viinilasit mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen, jotta niihin ei jää pinttyneitä tahroja ja värjäytymiä.

● Useat viinilasit kestävät konepesun. Varmista kuitenkin aina, että juuri sinun viinilasisi ovat sellaisia. Käytä mieluusti lasille tarkoitettua ohjelmaa, jossa veden lämpötila on tavanomaista matalampi.

● Sijoita lasit astianpesukoneeseen niin, etteivät ne pääse liikkumaan tai koskettelemaan mitään.

● Kuivaa lasit mahdollisimman nopeasti ohjelman valmistuttua, jotta lasiin ei jää veden tai mahdollisten tiskiainejäämien aiheuttamia tahroja.

● Kuivaa viinilasit mieluiten mikrokuituliinalla, koska siitä ei irtoa kuituja kuten tavallisesta keittiöpyyhkeestä. Viinilasiin ei saa jäädä tekstiilijäänteitä.

● Jos viinilasisi tuntuvat himmenneen tai jos haluat, että ne säihkyvät tavallistakin enemmän pöydässä, voit pestä ne lämpimässä vedessä, johon lisäät astianpesuainetta ja ammoniakkia. Huuhtele viinilasit erittäin huolellisesti puhdistuksen jälkeen, jotta pesukemikaaleista ei jää pienintäkään jälkeä.


Pidät ehkä myös näistä